اسپتیک چیست؟
اسپتیک را ممکن است بارها در صنایع غذایی شنیده باشید اسپتیک یا به
عبارت دیگر آسپتیک یکی از فرآیندهای تولید در صنایع غذایی بوده که می
تواند قابلیتی در محصول ایجاد کند که نیازی به یخچال نداشته باشد. در
یک جمله فر ایندی است که یک محصول به گونه ای بسته بندی می شود که از
نگهداری در یخچال بی نیاز خواهد شد. فرایند تقریبا در مواد غذایی مایع
از جمله شیر، آب میوه ها،کنسانتره ها ،پوره ها استفاده زیادی دارد و
حتی برای مواد غذایی حاوی ذرات کوچک مانند پنیر، محصولات گوشتی ، میوه
و سبزیجات نیز در حال استفاده است.واژه اسپتیک از زبان یونانی گرفته
شده است و به معنی پاک و عاری از میکروب است.تکنیک اسپتیک (Aseptic
technique) از ویکی پدیا اشاره به روش هایی دارد که در شرایط استریل
انجام می گردد. شامل تکنیک های پزشکی و آزمایشگاهی بر اساس فرهنگ حاکم
بر استانداردها می باشد.
اسپتیک در صنایع غذایی
مفهوم استریلیزاسیون یا همان اسپتیک تجاری کاهش تعداد میکروارگانیسم ها
تا یک حد مشخص است.همانطور که می دانید از بین بردن میکروارگانیسم ها
به طور مطلق امکان پذیر نیست دلیل این امر نیز این می باشد که کاهش
میکروارگانیسم ها لگاریتمی است و اگر قرار باشد آنها را به صفر برسانیم
به یک زمان بی نهایت نیاز داریم اما مهمترین عملکرد روش اسپتیک استفاده
از دماهای بالاتر در زمان کوتاه تری می باشد که کیفیت ، مواد مغذی ،
بافت ، رنگ و سایر خصوصیات کیفی محصول به نحو بهتری حفظ گردد.
فرایند اسپتیک به چه صورتی انجام می گیرد؟
در این فرایند معمولا ظروف بسته بندی و محصول غذایی در سامانه های مجزا
استریل می شوند همچنین ظروف استریل با محصولات فرآوری شده استریل در
شرایط اسپتیک در بندی می شوند. به معنای ساده تر محصولات استریل شده در
ظروف استریل در یک شرایط کاملا استریل پر می شوند.
مراحل سیستم بسته بندی اسپتیک
- استریل کردن ماده خام.
- استریل کردن ماده بسته بندی.
- استریل کردن تجهیزات.
- پر کردن مواد غذایی در شرایط کاملا استریل.
- نگهداری و توزیع در شرایط استریل.
مزایای سیستم بسته بندی اسپتیک:
-
حفظ کیفیت و مواد غذایی و رنگ به دلیل استفاده از دماهای بالا و
زمان های کوتاه.
-
بالا بودن راندمان های انتقال حرارت به دلیل سطح تماس زیاد در مبدل
های حرارتی.
-
عدم تاثیر ابعاد و اندازه ظروف بسته بندی در میزان نفوذحرارت.
-
افزایش ماندگاری محصول با این نوع بسته بندی بدون نیاز به سرد خانه
ها.
مراحل اسپتیک:
این فرایند در پوره میوه جات شامل چهار مرحله است:
- گرم کردن محصول : شامل گرم کردن محصول تا دمای مشخص.
- نگه داشتن محصول در دمای مشخص و برای مدت مشخص.
- خنک کردن محصول : خنک کردن محصول تا دمای مشخص.
- پر کردن محصول : تحت شرایط استریل داخل ظروف استریل.
ظرفیت دستگاه های اسپتیک تولید شرکت فناور محور امیر ماشین 2000 الی
6000 کیلوگرم در ساعت می باشد و توانایی اسپتیک رب گوجه فرنگی تا
بریکس 37 را دارا می باشد.دارای برنامه plc و شیر آلات کاملا
اتوماتیک می باشد.به این صورت که کلیه فرایندها (شستشو،استریل و
تولید)به صورت کاملا اتوماتیک و بدون دخالت اپراتور انجام خواهد شد.
امیر ماشتن تولید کننده خط تولید رب گوجه فرنگی به روش فالینگ فیلم.
این دستگاه دارای دو عدد فیلر اسپتیک تمام استیل می باشد که قابلیت
پر کردن کیسه از 2 الی 1000 کیلوگرم را دارا می باشد. فیلرها مجهز به
لودسل بوده و وزن محصول را به صورت اتومات کنترل می کند.دستگاه دارای
یک عدد پیستون پمپ کامل با فشار 150 بار می باشد.